Muu päätös 1872/2014

Asia Tavaramerkin rekisteröintiä koskeva valitus

Valittaja Aalto-Korkeakoulusäätiö (Aalto University Foundation), Helsinki

Päätös, jota valitus koskee

Patentti- ja rekisterihallituksen valituslautakunta 8.4.2013 nro 2010/T/055

Asian aikaisempi käsittely

Patentti- ja rekisterihallitus on 3.5.2010 tekemällään päätöksellä hylännyt Aalto-korkeakoulusäätiön tavaramerkin HELSINKI SCHOOL OF ECONOMICS rekisteröintiä koskevan 21.10.2009 tekemän hakemuksen nro T200902873, joka koski seuraavia palveluja:

Luokka 35 Mainonta; liikkeenjohto; yrityshallinto; toimistotehtävät.

Luokka 41 Koulutus, koulutuksen järjestäminen; ajanviete; urheilu- ja kulttuuritoiminnat.

Luokka 42 Tieteelliset ja teknologiset palvelut sekä niihin liittyvä tutkimus ja suunnittelu; teolliset analyysi- ja tutkimuspalvelut; tietokonelaitteistojen ja -ohjelmistojen suunnittelu ja kehittäminen.

Patentti- ja rekisterihallitus on perustellut päätöstään seuraavasti:

Rekisteröitäväksi haettu merkki HELSINKI SCHOOL OF ECONOMICS on ilman erottamiskykyä. Merkki muodostuu vain tekstistä, joka ilmaisee palveluiden maantieteellistä alkuperää (= Helsinki), lajia, laatua ja käyttötarkoitusta (school of economics = kauppakorkeakoulu = kaupallisten ja taloudellisten aineiden opetusta antava korkeakoulu). Merkki ei siten ole omiaan erottamaan hakijan palveluita muiden vastaavista palveluista.

Virastoon on toimitettu näyttöä merkin käytöstä. Näytön ei voida katsoa osoittavan, että haettu merkki olisi ollut niin kauan ja laajalti käytössä hakijan tai tämän edeltäjän erityisenä tunnusmerkkinä, että sen voitaisiin katsoa tulleen erottamiskykyiseksi hakemuksessa tarkoitetuille palveluille silloin, kun hakemus tehtiin.

Patentti- ja rekisterihallituksen soveltama oikeusohje

Tavaramerkkilaki 13 §

Säätiö on valittanut Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksestä ja vaatinut päätöksen kumoamista ja asian palauttamista Patentti- ja rekisterihallitukselle haetun tavaramerkin rekisteröimiseksi. Säätiö on kirjelmässään Patentti- ja rekisterihallitukselle rajoittanut hakemuksen tarkoittamaan ainoastaan luokan 41 palveluita "kaupallisten ja taloudellisten aineiden koulutus ja koulutuksen järjestäminen".

Patentti- ja rekisterihallituksen valituslautakunnan ratkaisu

Valituslautakunta on valituksenalaisella päätöksellään hylännyt valituksen ja pysyttänyt Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksen, oikeastaan päätöksen lopputuloksen.

Valituslautakunta on perustellut päätöstään seuraavasti:

Esitetystä näytöstä ja palveluluettelon rajoituksesta huolimatta ja ottaen huomioon asiassa esitetyt vaatimukset, siinä saatu selvitys sekä Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksen perustelut ja sovelletut lainkohdat Patentti- ja rekisterihallituksen päätöstä ei ole syytä muuttaa.

Käsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa

Säätiö on valituksessaan vaatinut, että Patentti- ja rekisterihallituksen ja valituslautakunnan päätökset kumotaan ja asia palautetaan Patentti- ja rekisterihallitukselle, jonka tulee rekisteröidä tavaramerkki HELSINKI SCHOOL OF ECONOMICS.

Tavaramerkki on laajan ja pitkäkestoisen käytön myötä saavuttanut riittävän erottamiskyvyn, että kohdeyleisö tuntee ja tietää merkin haltijoiden palveluiden erityisenä merkkinä.

Merkki kattaa tällä hetkellä luokan 41 palvelut: "Kaupallisten ja taloudellisten aineiden koulutus ja koulutuksen järjestäminen". Toimitettu näyttö ja faktat osoittavat riittävällä tavalla, että HELSINKI SCHOOL OF ECONOMICS on erottamiskykyinen tavaramerkin merkin kattamille palveluille luokassa 41.

Merkki on vakiintunut englanninkielinen käännös Helsingin kauppakorkeakoulusta, joka on puolestaan yksi Suomen tunnetuimmista korkeakouluista ja kaupallisten sekä taloudellisten aineiden osalta oletettavasti Suomen tunnetuin koulu. Se on aloittanut toimintansa jo 16.1.1911 ja vuonna 1974 koulun nimi muuttui Helsingin Kauppakorkeakouluksi. Helsingin Kauppakorkeakoulu on jo usean vuoden ajan käyttänyt yleisesti lyhennettä HSE eli Helsinki School of Economics.

Aiemmin toimitettu käyttönäyttömateriaali on peräisin useilta eri vuosikymmeniltä, mikä riittävällä tavalla osoittaa, että haettu merkki on siinä määrin tunnettu merkki Suomessa, että se on saavuttanut riittävän erottamiskyvyn eikä vapaanapitotarvetta merkille ole. Vastaavalla tavalla suomenkielinen 21.10.2009 haettu tavaramerkkirekisteröinti HELSINGIN KAUPPAKORKEAKOULU on nyttemmin rekisteröity samankaltaisista väitteistä huolimatta (rekisterinro 249436). Edelleen käyttönäyttömateriaali sisälsi muun muassa puolueettoman tahon (Suomen ekonomiliiton) antaman lausunnon merkin tunnettuudesta.

Valituslautakunta ei ole päätöksessään lainkaan arvioinut sitä, miten se kohdeyleisö, jolle merkki on kohdistettu, suhtautuu tavaramerkkiin. Unionin tuomioistuin on kuitenkin ratkaisukäytännössään painottanut tavaramerkin erottamiskykyä arvioitaessa sitä, miten kohdeyleisö mieltää tavaramerkin.

Tässä tapauksessa merkki on kohdistettu hyvin rajattuun palvelualueeseen eli "Kaupallisten ja taloudellisten aineiden koulutus ja koulutuksen järjestäminen", Tämä rajaa merkin kohderyhmän siihen kuluttajaryhmään, joka käyttää näitä palveluita eli lähtökohtaisesti alan opiskelijoille, tutkijoille ja henkilökunnalle. Kysymyksessä olevia kuluttajia tulee pitää siinä määrin alaan perehtyneinä, että he tuntevat merkin ja tietävät sen kuuluvan säätiölle. Edelleen suurin osa kysymyksessä olevassa koulussa opiskelleista ja tulevista kauppatieteilijöistä kuuluu tai tulee kuulumaan Suomen ekonomiliittoon. Sen vuoksi Suomen ekonomiliiton antaman lausunnon tulisi olla huomattava todiste merkin tunnettuudesta sekä erottamiskyvystä.

Tavaramerkki HELSINKI SCHOOL OF ECONOMICS on siis vakiintunut säätiön tavaramerkiksi ennen hakemuksen jättöpäivää 21.10.2009 luokan 41 palveluiden "Kaupallisten ja taloudellisten aineiden koulutus ja koulutuksen järjestäminen" osalta.

Patentti- ja rekisterihallituksen valituslautakunta on valituksen johdosta antamassaan lausunnossa katsonut, ettei valituskirjelmässä ole esitetty mitään merkittävää uutta tietoa, jotta merkin voitaisiin katsoa saavuttaneen erottamiskyvyn.

Asian ratkaisemisen kannalta olennaista on, katsotaanko hakijan esittämä näyttö merkin käytöstä riittävän laajaksi ja pitkäaikaiseksi, että voitaisiin katsoa merkin tulleen erottamiskykyiseksi säätiön tarjoamien palveluiden tunnukseksi. Valituslautakunta on katsonut, että vaikka merkin käytöstä on esitetty näyttöä, se ei kuitenkaan ole ollut riittävän laajaa.

Säätiö on vastaselityksessään toistanut vaatimuksensa ja esittänyt, että toimitettu käyttönäyttö täyttää tavaramerkkilain 2 §:n 3 momentissa säädetyt vakiintumiskriteerit.

Patentti- ja rekisterihallitus ja valituslautakunta eivät ole antaneet Suomen ekonomiliiton 14.6.2010 päivätylle vakiintumislausunnolle riittävää painoarvoa, vaikka se on varsin merkittävä vakiintumisen osoitus.

Suomen Ekonomiliitto on kauppatieteellisen yliopistotutkinnon suorittaneiden henkilöiden sekä alan opiskelijoiden palvelu- ja etujärjestö. Liiton jäsenenä on noin 47 000 henkeä, jotka kuuluvat 25 ekonomiyhdistykseen ja 13 opiskelijayhteisöön. Liitto on juuri asianosaisen elinkeino- ja kuluttajapiirin puolueeton etujärjestö, joka on kooltaan Suomen mittakaavassa varsin merkittävän kokoinen. Siten tämäntyyppisen tahon lausunto on varsin huomattava osoitus merkin tunnettuudesta säätiön nimenomaisena tunnusmerkkinä.

Oikeuskirjallisuudessa asianomainen elinkeino- ja kuluttajapiiri määritellään pääasiallisesti tarkoittamaan niitä tahoja, jotka "todellisuudessa ostavat tai muuten joutuvat tuotteen tai palvelun kanssa tekemisiin".

Suomen ekonomiliiton noin 50 000 jäsenistä merkittävä osa on käynyt tai käy entistä Helsingin kauppakorkeakoulua, joka on nyttemmin osa Aalto-yliopistoa, joten etujärjestön jäsenistö on joutunut tai on koko ajan tekemisissä kysymyksessä olevan palvelun kanssa. Kyseinen taho tuntee HELSINKI SCHOOL OF ECONOMICS -merkin säätiön tunnusmerkkinä ja kytkee haetut koulutuspalvelut tähän.

Tämän lisäksi valituslautakunta on myös tulkinnut vakiintumista liian tiukasti ottaen huomioon oikeuskirjallisuuden kanta liittyen merkin maantieteelliseen käyttöön. Oikeuskirjallisuuden mukaan vakiintumisarvioinnissa tulee huomioida alueellinen laajuus. Mitä suppeampi vakiintumisalue on, sitä helpommin merkki voi vakiintua. Tässä tapauksessa maantieteellinen alue on Helsinki ja Helsingissä olevat kohderyhmän edustajat.

Säätiö on toimittanut esitteitä jo vuodelta 1955, joissa muun muassa viitataan, että "Helsinki School of Economics was founded in 1911" eli yli 100 vuotta sitten. Edelleen käyttönäyttö sisältää materiaalia 1950-luvulta lähtien jokaiselta vuosikymmeneltä. Näin ollen käyttönäyttö osoittaa, että tunnusta on käytetty ajallisesti hyvinkin pitkään. Myös edellä mainittu vakiintumisnäyttö tukee tätä näyttöä.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu

Korkein hallinto-oikeus on tutkinut asian. Valitus hylätään. Patentti- ja rekisterihallituksen valituslautakunnan päätöksen lopputulosta ei muuteta.

Perustelut

Tavaramerkkilain 13 §:n mukaan rekisteröitävän tavaramerkin tulee olla omiaan erottamaan haltijan tavarat muiden tavaroista. Tavaran lajia, laatua, paljoutta, käyttötarkoitusta, hintaa taikka valmistuspaikkaa tai -aikaa joko yksinomaan tai ainoastaan vähäisin muunteluin tai lisäyksin ilmaisevaa merkkiä ei sellaisenaan ole katsottava erottamiskykyiseksi. Arvosteltaessa merkin erottamiskykyä on kiinnitettävä huomiota kaikkiin asianhaaroihin ja erityisesti siihen, kuinka kauan ja miten laajalti merkkiä on käytetty. Mitä tavaramerkkilaissa säädetään tavaroista, on lain 1 §:n 3 momentin nojalla vastaavasti voimassa palveluista.

Helsinki School of Economics on Helsingin kauppakorkeakoulun nimen englanninkielinen käännös. Nimi ilmaisee suoraan, että on kysymys helsinkiläisestä kauppatieteiden oppilaitoksesta. Kaupallisten ja taloudellisten aineiden koulutuksen ja koulutuksen järjestämisen tavaramerkkinä HELSINKI SCHOOL OF ECONOMICS siis ilmaisee sekä palvelujen maantieteellisen alkuperän että niiden laadun ja käyttötarkoituksen. Se ei ole itsessään omiaan erottamaan tavaramerkin haltijan palveluja muiden vastaavista palveluista. Nimi on niin erottamiskyvytön, että sen rekisteröinti tavaramerkiksi edellyttäisi erittäin vahvaa käyttönäyttöä.

Helsingin kauppakorkeakoulun englanninkielinen nimi Helsinki School of Economics on esitetystä selvityksestä päätellen ollut käytössä jo useita vuosikymmeniä. Nimi esiintyy hakemusta varten esitetyssä aineistossa kuitenkin myös muodossa The Helsinki School of Economics, Helsinki School of Economics and Business Administration ja lyhenteenä HSE. Käyttö ei siis ole ollut niin johdonmukaista, että se osoittaisi nimen tulleen tunnetuksi nimenomaan rekisteröintihakemuksen mukaisessa muodossaan. Aineistosta ei myöskään ilmene, että nimeä olisi käytetty tavaramerkinomaisesti siten, että se miellettäisiin Helsingin kauppakorkeakoulun tarjoamien palvelujen tavaramerkiksi eikä oppilaitoksen nimeksi.

Suomen Ekonomiliitto – Finlands Ekonomförbund – SEFE ry:n 14.6.2010 antamassa lausunnossa on vakuutettu, että Helsinki School of Economics on erittäin pitkäkestoisen ja laajamittaisen käytön myötä saavuttanut vakiintuneen aseman Suomen kaupallisten ja taloudellisten aineiden koulutuksessa sekä koulutuksen järjestämisessä. Edellä esitetyillä perusteilla lausuntoa ei kuitenkaan voida pitää riittävänä osoituksena siitä, että HELSINKI SCHOOL OF ECONOMICS olisi tullut käyttämällä erottamiskykyiseksi kaupallisten ja taloudellisten aineiden koulutuksen ja koulutuksen järjestämisen tavaramerkkinä.

Vuodesta 2010 alkaen Helsingin kauppakorkeakoulu on ollut osa monialaista Aalto-yliopistoa. Kauppakorkeakoulun englanninkielinen nimi on Aalto-yliopiston verkkosivuilla olevan tiedon mukaan 1.8.2012 muuttunut muotoon Aalto University School of Business. Tällä ei ole merkitystä arvioitaessa 21.10.2009 tehdyn tavaramerkkihakemuksen hyväksymisen edellytyksiä.

Näillä perusteilla ja kun muutoin otetaan huomioon edellä ilmenevät valituslautakunnan päätöksessä viitatut Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksen perustelut, korkeimmassa hallinto-oikeudessa esitetyt vaatimukset ja asiassa saatu selvitys, valituslautakunnan päätöksen lopputuloksen muuttamiseen ei ole perusteita.

Asian ovat ratkaisseet Presidentti Pekka Vihervuori sekä hallintoneuvokset Eila Rother, Hannele Ranta-Lassila, Timo Viherkenttä ja Vesa-Pekka Nuotio. Asian esittelijä Kristina Björkvall.

Eri mieltä olleen hallintoneuvos Timo Viherkentän äänestyslausunto, johon hallintoneuvos Hannele Ranta-Lassila yhtyi:

"Kumoan Patentti- ja rekisterihallituksen ja valituslautakunnan päätökset ja palautan asian Patentti- ja rekisterihallitukselle tavaramerkin HELSINKI SCHOOL OF ECONOMICS rekisteröintiä varten hakemuksen nro T200902873 rajoitetun palveluluettelon mukaisena luokan 41 palveluille "kaupallisten ja taloudellisten aineiden koulutus ja koulutuksen järjestäminen".

Perustelut

Laajenevilla koulutuksen ja sitä sivuavien palvelujen markkinoilla tarvetta kansainvälisessä ympäristössä toimivaan tavaramerkkiin voidaan pitää merkittävänä. Tavaramerkkiä HELSINKI SCHOOL OF ECONOMICS ei kuitenkaan ole sellaisenaan pidettävä tavaramerkkilain 13 § huomioon ottaen sillä tavoin erottamiskykyisenä, että hakemus voitaisiin hyväksyä ilman käyttönäyttöä.

Helsingin kauppakorkeakoulua on kutsuttu englanninkielisellä nimityksellä Helsinki School of Economics jo useiden vuosikymmenten aikana. Nimeä on muun ohella käytetty ulkomaisille opiskelijoille ja tutkijoille suunnatussa markkinoinnissa siten, että se on tullut tunnetuksi Helsingin kauppakorkeakoulun tarjoamien kaupallisten ja taloudellisten aineiden koulutuspalvelujen sekä koulutuksen järjestämispalvelujen brändinä. Sitä, että ilmaisun HELSINKI SCHOOL OF ECONOMICS ohella on käytetty myös lyhennettä HSE, ei ole pidettävä osoituksena pitemmän version vakiintumattomuudesta vaan pikemminkin sen tunnettuudesta. Sillä, että lähinnä menneinä vuosikymmeninä on vaihtelevasti käytetty myös nimitystä Helsinki School of Economics and Business Administration ei ole asiassa ratkaisevaa merkitystä.

Suomen Ekonomiliitto – Finlands Ekonomförbund – SEFE ry:n 14.6. 2010 antamassa lausunnossa on vakuutettu, että Helsinki School of Economics on erittäin pitkäkestoisen ja laajamittaisen käytön myötä saavuttanut vakiintuneen aseman Suomen kaupallisten ja taloudellisten aineiden koulutuksessa sekä koulutuksen järjestämisessä. Lausunto tukee osaltaan sitä, että HELSINKI SCHOOL OF ECONOMICS on tullut käyttämällä erottamiskykyiseksi kaupallisten ja taloudellisten aineiden koulutuksen ja koulutuksen järjestämisen tavaramerkkinä.

Tavaramerkkiä HELSINKI SCHOOL OF ECONOMICS on tällä perusteella pidettävä vähintään yhtä rekisteröintikelpoisena kuin samaan aikaan rekisteröitäväksi haettu ja sittemmin rekisteröity suomenkielinen tavaramerkki nro 249436 HELSINGIN KAUPPAKORKEAKOULU.

Vuodesta 2010 alkaen Helsingin kauppakorkeakoulu on ollut osa monialaista Aalto-yliopistoa. Kauppakorkeakoulun englanninkielinen nimi on Aalto-yliopiston verkkosivuilla olevan tiedon mukaan 1.8.2012 muuttunut muotoon Aalto University School of Business. Tällä ei ole merkitystä arvioitaessa 21.10.2009 tehdyn tavaramerkkihakemuksen hyväksymisen edellytyksiä.

Edellä lausutuilla perusteilla katson, ettei tavaramerkin HELSINKI SCHOOL OF ECONOMICS rekisteröinnille palveluille luokassa 41 "kaupallisten ja taloudellisten aineiden koulutus ja koulutuksen järjestäminen" ole tavaramerkkilain 20 §:n 1 momentissa tarkoitettua estettä."