KHO vahvisti kahden somalin karkottamisen

Julkaistu 23.12.2008

Korkein hallinto-oikeus on ratkaissut kolme Suomessa rikoksiin tuomitun somalimiehen karkottamista koskevaa valitusta.

Korkein hallinto-oikeus katsoo, että kaksi miehistä voidaan karkottaa, koska maasta karkottamista puoltavat seikat ovat sitä vastaan olevia seikkoja painavammat. Päätöksiä perustellaan muun muassa miesten jatkuvalla rikollisella toiminnalla ja merkittävien siteiden puuttumisella Suomeen.

Karkottamisen hyväksyvistä päätöksistä toinen syntyi äänestämällä. Yksi hallintoneuvos olisi toisessa tapauksessa kumonnut aiemmat ratkaisut, koska valittajan karkottaminen Somalimaahan ei ole tarpeellista ja koska se loukkaa ihmisoikeussopimuksessa suojattua yksityiselämää.

Kolmannen valittajan kohdalla Helsingin poliisin ja hallinto-oikeuden päätökset kumottiin äänin 3-2. KHO:n mukaan rikosten määrän ja laadun vuoksi karkottamisen puolesta puhuvat seikat ovat vahvempia kuin niitä vastaan puhuvat seikat, mutta olisi kohtuutonta karkottaa valittaja Somaliaan alueelle, jolla hän ei ole koskaan asunut. Valittaja oli tullut Suomeen 10-vuotiaana ja asunut täällä 16 vuotta. KHO:n mukaan valittajan karkottaminen olisi ollut ihmisoikeusloukkaus.

Esitykset karkottamisesta teki vuonna 2005 Helsingin kihlakunnan poliisilaitos. Jokainen valittajista on saanut 2000-luvulla vankeus- ja sakkotuomioita lukuisista rikoksista.

Varsinaisen karkottamispäätöksen teki Ulkomaalaisvirasto (nykyisin Maahanmuuttovirasto), eikä Helsingin hallinto-oikeus muuttanut sitä. KHO ratkaisi hallinto-oikeuden päätöksistä tehdyt valitukset.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksistä kaksi on julkaistu vuosikirjaratkaisuina Finlex:n verkkosivuilla: KHO:2008:90 ja KHO:2008:91 . Kolmas päätös on tämän tiedotteen liitteenä.

Karkottamista koskevat tuomioistuimen diaariin merkityt henkilö- ja muut tunnistetiedot asianosaisista on hallintoprosessin julkisuuslain mukaan pidettävä salassa.

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Teuvo Arolainen 010 364 0206, 050 3411 347
Hallintoneuvos Ilkka Pere 010 364 0313

Liitetiedostot