Hallintotuomioistuimiin tuli viime vuonna tuhat valitusta edellisvuotta enemmän

Julkaistu 10.3.2014  Päivitetty 12.3.2014

Sosiaali- ja terveydenhuolto, ulkomaalaisasiat ja verot työllistävät hallintotuomioistuimia. Hallintotuomioistuinten yhteisen toimintakertomuksen mukaan kolmannes käsiteltävistä asioista koski viime vuonna sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Vajaa viidennes käsitteli ulkomaalaisasioita ja veroasioiden osuus oli hiukan yli kymmenen prosenttia.

Hallintotuomioistuinten toimintaan vaikutti merkittävästi myös vireillä oleva rakenneuudistus. Markkinaoikeuden asia- ja henkilöstömäärää puolestaan lisäsi IPR -asioiden keskittäminen markkinaoikeuteen.

Toimintakertomuksen mukaan kaikki hallinto-oikeudet, markkinaoikeus, vakuutusoikeus ja korkein hallinto-oikeus saivat vuonna 2013 käsiteltäväkseen lähes 32 500 asiaa, ja ratkaisun ne antoivat yli 31 000 tapauksessa.

- Hallintotuomioistuimiin saapuneista asioista suurin osa on yksityisten henkilöiden tekemiä valituksia, joilla he hakevat muutosta viranomaisen päätökseen. Päätöksillä on kuitenkin usein laajempaa yhteiskunnallista ja käytäntöjä luovaa merkitystä, kansliapäällikkö Ann-Mari Pitkäranta korkeimmasta hallinto-oikeudesta sanoo.

Kansalaiset hakevat muutosta hallinto-oikeuksien päätöksistä tasaisesti. Vuosittain parisenkymmentä prosenttia alemman hallinto-oikeuden päätöksistä tulee käsiteltäväksi korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Valituksenalaisista päätöksistä korkein hallinto-oikeus piti viime vuonna ennallaan suurimman osan, yli 90 prosenttia.


Tehokkuus on pystytty säilyttämään

Lainkäyttöhenkilökunta on toimintakertomuksen mukaan vähentynyt jatkuvasti ja sen myötä myös ratkaistujen asioiden määrä on pienentynyt.

- Käsittelyajat ovat hieman pidentyneet, mutta varsinaista ruuhkaa ei kuitenkaan ole päässyt syntymään, kansliapäällikkö Ann-Mari Pitkäranta mainitsee.

Hallintotuomioistuinten toiminta vuonna 2013 oli sekä taloudellista että tuloksellista. Lähes kaikki hallintotuomioistuimet pysyivät mm. käsittelyaikatavoitteissaan.

Hallintotuomioistuinten toimintamenot ovat valtion budjetista vain 0,1 prosenttia eli alle 60 miljoonaa euroa. Summa kattaa korkeimman hallinto-oikeuden, hallinto-oikeuksien, markkinaoikeuden ja vakuutusoikeuden toiminnan. Vertailuna voi mainita valtion budjettiin yksityisille oikeusavustajille varatut reilut 45 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Kansliapäällikkö Ann-Mari Pitkäranta, 029 56 40 209

Viestintäpäällikkö Päivi Musakka, 029 56 40206, 050 3411 34

Liitetiedostot