Korkein hallinto-oikeus valvoo oikeusvaltion ja demokratian toteutumista

Julkaistu 10.7.2014  Päivitetty 16.7.2014

Korkein hallinto-oikeus ratkaisi viime vuonna yli neljätuhatta muiden hallintotuomioistuinten kautta tullutta, viranomaisten päätöstä koskevaa valitusta. Samaan aikaan KHO:n kirjaamo otti vastaan uudet neljätuhatta asiaa. Asiat liittyivät mm. verotukseen, sosiaali- ja terveyskysymyksiin, ulkomaalaisasioihin ja ympäristöön.

Määrä on suuri, mutta hallintopäätösten kokonaisuudessa pieni. Suomalaiset viranomaiset tekevät joka vuosi yli 30 miljoonaa ratkaisua, joihin asianosaiset tyytyvät.

- Tällä henkilökuntamäärällä korkein hallinto-oikeus on täystyöllistetty. Demokratia ei silti ole kriisissä, kunhan voimavaroja ei enää tästä leikata, hallintoneuvos Kari Kuusiniemi korkeimmasta hallinto-oikeudesta sanoo.

Korkeimman hallinto-oikeuden parikymmentä tuomaria ja vajaat neljäkymmentä esittelijää käsittelevät ja antavat ratkaisuja valituksiin. KHO ei ota tapauksia käsittelyyn oma-aloitteisesti.

- Korkein hallinto-oikeus on tuomioistuin, joka valvoo viranomaisten toimintaa, ja muutoshakemusten pohjalta sitä, että viranomaispäätökset noudattavat lakia, Kuusiniemi korostaa.

Tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä korkeimman hallinto-oikeuden kirjaamoon oli tullut yli 2 200 uutta valitusta ja tuomarit olivat antaneet päätöksensä yli kahdessa tuhannessa asiassa. Valmistelijoiden ja esittelijöiden pöydillä oli lähes neljätuhatta tapausta työn alla.

Yhteystiedot:

Päivi Musakka, viestintäpäällikkö, 050 341 1347

Liitetiedostot