KHO:n satavuotisseminaari avaa tuomioistuimen asemaa ja tehtäviä

Julkaistu 31.8.2018  Päivitetty 7.9.2018

Korkein hallinto-oikeus täyttää tänä syksynä 100 vuotta. Kutsuvieraille suunnatussa juhlaseminaarissa Finlandia-talolla 31.8.2018 pidetään monipuolisia alustuksia KHO:n tehtäviin liittyen. Seminaaripäivä on KHO:n presidentin Pekka Vihervuoren viimeinen työpäivä. Myös tasavallan presidentti ja eduskunnan puhemies kunnioittavat seminaaria läsnäolollaan ja puheenvuoroillaan.

Omassa puheenvuorossaan korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Vihervuori painotti oikeusvaltion, lainalaisen hallinnon ja riippumattoman oikeuslaitoksen merkitystä.

- Sata vuotta sitten Suomessa odotettiin monia suuria asioita. Suomalaiset kaipasivat itsenäisyyttä, rauhallisia oloja, järjestäytynyttä yhteiskuntaa ja talouden elpymistä.

Presidentti Vihervuori muistutti puheenvuorossaan myös luottamuksesta ja sen merkityksestä kansakunnalle.

- Tulevaisuus tuo yhteiskunnalle, lainsäädännölle ja oikeuslaitokselle uusia ja uudenlaisia haasteita. Yksi vakava asia on ilmastonmuutos ja sen seuraukset. Me tarvitsemme kestävän kehityksen oikeusvaltion, presidentti Vihervuori painotti.

Hän korosti myös Euroopan unionin tasolla oikeusvaltioperiaatetta ja ilmaisi huolensa toisenlaisista, vaikkakin yksittäisistä äänenpainoista Euroopassa ja jopa Suomessa.

Korkeimman hallinto-oikeuden uusi presidentti Kari Kuusiniemi aloittaa tehtävässään syyskuun alussa.

Yhteystiedot:
Päivi Musakka, viestintäpäällikkö
050 341 1347
paivi.musakka@oikeus.fi