KHO: Kattavan valituslupajärjestelmän toteuttaminen tärkeää

Julkaistu 4.9.2018

KHO hyväksyi valituslupajärjestelmän soveltamista koskevan julkilausuman satavuotisjuhliensa kunniaksi pidetyssä juhlatäysistunnossa 3.9.3018. Julkilausumassa korkein hallinto-oikeus korostaa kattavan valituslupajärjestelmän toteuttamisen tärkeyttä.

Kattava valituslupajärjestelmä mahdollistaa korkeimman hallinto-oikeuden resurssien kohdentamisen erityisesti oikeus- ja hallintokäytäntöä ohjaaviin ennakkopäätöksiin. Se myös mahdollistaa toiminnan järjestämisen tavalla, joka yhä paremmin turvaa korkealaatuista ja joutuisaa lainkäyttöä.

- Valituslupajärjestelmän laajentamisen perusteena ei ole eikä saa olla säästöjen aikaan saaminen tai muutoksenhakuoikeuden rajoittaminen. Valituslupajärjestelmä on nähtävä osana hallintolainkäytön kehittämistä. Kattavaan valituslupajärjestelmään siirtyminen on perusteltua vain sillä edellytyksellä, että sen myötä oikeusturva hallintolainkäytössä kokonaisuutena paranee eikä suinkaan heikkene, juhlatäysistunnossa puhunut KHO:n uusi presidentti Kari Kuusiniemi toteaa.

Juhlatäysistunnossa olivat kutsuvieraina paikalla oikeusministeri Antti Häkkänen, korkeimman oikeuden presidentti Timo Esko, oikeuskansleri Tuomas Pöysti sekä KHO:n entiset presidentit Pekka Hallberg ja Pekka Vihervuori.

Yhteystiedot:
Päivi Musakka, viestintäpäällikkö
050 341 1347
paivi.musakka@oikeus.fi