HFD: Polisen hade inte rätt att förbjuda konstuppvisning

Publicerad 3.10.2017

Beslutet av polisinrättningen i Helsingfors att förbjuda scenen ”Mon corps” i holländska Dries Verhoevens performance Ceci n`est pas... - på Glaspalatstorget i Helsingfors söndagen 16.11.2014 strider enligt högsta förvaltningsdomstolens beslut mot lag.

I uppvisningen, som producerats av Q-teatteri, sitter en äldre kvinna naken i en upplyst glasmonter.

Polisen motiverade beslutet bland annat med att verket är offentligt kränkande av sedligheten. Helsingfors förvaltningsdomstol kom till samma slutsats i sitt beslut. Q-teatteri överklagade beslutet till högsta förvaltningsdomstolen.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar i sitt beslut att förvaltningsdomstolens och polisinrättningens beslut strider mot lag. Polisen hade inte rätt att på förhand hindra den ifrågavarande konstuppvisningen.

Högsta förvaltningsdomstolen framhäver att yttrandefriheten kan begränsas endast i synnerligen exceptionella situationer. HFD ansåg, efter att ha beaktat olika aspekter i ljuset av grundlagen och människorättskonventionerna att det inte fanns i lagen om sammankomster avsedd grund att förbjuda konstuppvisningen.

Kontaktinformation:
Päivi Musakka, kommunikationschef
050 341 1347
paivi.musakka(at)oikeus.fi

Länkar