HFD:s hundraårsseminarium belyser domstolens ställning och uppgifter

Publicerad 31.8.2018  Uppdaterad 7.9.2018

Högsta förvaltningsdomstolen fyller 100 i höst. På fredag 31.8.2018 ordnas på Finlandiahuset ett seminarium för inbjudna gäster. På seminariet hålls mångsidiga anföranden i anslutning till HFD:s uppgifter. Seminariedagen är presidenten i högsta förvaltningsdomstolen Pekka Vihervuoris sista arbetsdag. Republikens president och riksdagens talman hedrar seminariet med sin närvaro.

I sitt eget tal betonade presidenten i högsta förvaltningsdomstolen Pekka Vihervuori betydelsen av rättsstaten, en lagbunden förvaltning och ett oavhängigt rättssystem.

- För hundra år sedan väntade man på många stora saker i Finland, finländarna längtade efter självständighet, fridfulla tider, ett organiserat samhälle och ekonomisk återhämtning.

President Vihervuori påminde i sitt tal om ömsesidigt förtroende och dess betydelse för nationen.

- Framtiden skapar nya utmaningar för samhället, lagstiftningen och rättsväsendet. En allvarlig fråga är klimatförändringen. Vi behöver den hållbara utvecklingens rättsstat, poängterade Vihervuori.

Han betonade också rättsstatsprincipen på EU-nivå och uttryckte sin oro för avvikande, om än enskilda, röster i Europa och till och med i Finland.

Kari Kuusiniemi är ny president i Högsta förvaltningsdomstolen från början av september.

Kontaktuppgifter:

Päivi Musakka, kommunikationschef
050 341 1347
paivi.musakkaoikeus.fi