Muu päätös 3847/2014

Asia Kunnallisasiaa koskeva valitus

Valittaja A, Turku

Päätös, jota valitus koskee

Turun hallinto-oikeus 27.12.2013 nro 13/0371/1

Asian aikaisempi käsittely

Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab (jäljempänä Turku Energia Oy) on pyytänyt Turun kaupungin konserniohjeiden mukaisesti Turun kaupunginhallituksen konsernijaostolta ennakkonäkemystä osallistumisesta Fennovoima Oy:n Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeen jatkorahoitukseen Voimaosakeyhtiö SF:n osakkaana. Konsernijaosto on 30.9.2013 päättänyt siirtää asian sen merkittävyyden vuoksi kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginhallitus oli 21.10.2013 päättänyt siirtää asian kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi ja tehdä sille päätösesityksen.

Turun kaupunginvaltuusto on 28.10.2013 (§ 189) päättänyt, että Turku Energia Oy:lle ilmoitetaan omistajan ennakkonäkemyksenä, että Turku Energia Oy voi osallistua Fennovoima Oy:n Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeeseen.

Hallinto-oikeuden ratkaisu

Turun hallinto-oikeus on jättänyt tutkimatta A:n valituksen Turun kaupunginvaltuuston päätöksestä sekä täytäntöönpanon kieltämistä koskevan vaatimuksen.

Hallinto-oikeus on perustellut päätöstään seuraavasti:

Kuntalain mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista sekä konserniohjauksen periaatteista.

Yhteisö, jossa kunnalla on kirjanpitolain (1336/1997) 1 luvun 5 §:ssä tarkoitettu määräysvalta, on kunnan tytäryhteisö. Kunta tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin. Mitä laissa säädetään kunnan tytäryhteisöstä, sovelletaan myös kunnan määräysvaltaan kuuluvaan säätiöön.

Kunnanhallitus tai johtosäännössä määrätty kunnan muu viranomainen antaa tarvittaessa ohjeita kuntaa eri yhteisöjen, laitosten ja säätiöiden hallintoelimissä edustaville henkilöille kunnan kannan ottamisesta käsiteltäviin asioihin.

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta.

Kaupunginvaltuusto on kuntalain nojalla antanut kokonaan omistamalleen Turku Energia Oy:lle ennakkonäkemyksen yhtiön osallistumisesta Fennovoima Oy:n Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeen jatkorahoitukseen Voimaosakeyhtiö SF:n osakkaana. Kaupunginvaltuusto ei ole kuitenkaan oikeudellisesti sitovasti voinut päättää hankkeeseen osallistumisesta eikä valtuuston päätöksellä ole muutenkaan välittömiä energiayhtiötä sitovia vaikutuksia, vaan yhtiö päättää hankkeeseen osallistumisesta. Valtuuston päätös koskee vain valmistelua, eikä siitä näin ollen saa tehdä kunnallisvalitusta.

Hallinto-oikeuden soveltamat oikeusohjeet

Kuntalaki 13 § 2 momentti 1 kohta, 16 a §, 23 § 2 momentti ja 91 §

Käsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa

A on valituksessaan vaatinut, että hänen valituksensa tutkitaan ja Turun kaupunginvaltuuston päätös kumotaan ja päätöksen täytäntöönpano kielletään.

A on esittänyt vaatimuksensa tueksi muun ohella seuraavaa:

On ilmeistä, että valtuuston omistajapäätökset sitovat konserniyhtiötä ja sen johtoa, tai kyseisen yhtiön johto vaihdetaan. Konserniohjauksessa kaupunkien käytännöt vaihtelevat ja Turku Energian tai sen hallituksen asiakirjoista on tarkistettavissa, millä muodollisuuden tasolla valtuuston päätös ja lupa on siirretty yhtiön toiminnaksi.

Turun kaupunginvaltuuston päätöksessä on kysymys sitovasta investointipäätöksestä, jolla Turku Energia Oy:lle on annettu omistajan lupa antaa sitoumus osallistua Fennovoima Oy:n Hanhikivi 1 -ydinvoimahankkeen jatkorahoitukseen. Valtuuston päätöksen esittelytekstissä on todettu, että Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab omistaa 3,52 prosenttia Voimaosakeyhtiö SF:stä ja siten edelleen Fennovoima Oy:stä 2,32 prosenttia. Hanke on tarkoitus rahoittaa 27,5 prosenttisesti omanpääomanehtoisesti ja loppu 72,5 prosenttia vieraanpääomanehtoisesti, joka järjestetään laitostoimittajan kautta. Tällä omistusrakenteella Turku Energian osuudeksi uudesta sijoitettavasta omasta pääomasta tulee 39,2 miljoonaa euroa vuosien 2014–2024 välisenä aikana. Kun tähän osuuteen lisätään tarvittava vieraan pääoman osuus, hankkeen velattomaksi investointikustannukseksi Turku Energia Oy:lle muodostuu esittelytekstin mukaan noin 138 miljoonaa euroa.

Kysymyksessä on suuri investointipäätös, jonka Turun kaupunki on luvallaan antanut konserniyhtiön tehtäväksi. Lisäksi sitoumukseen kuuluu niin sanottu Mankala-vastuu Fennovoiman sähkön kiinteistä ja muuttuvista kustannuksista. Asiakirjoista käy ilmi, että hankkeesta (Mankala-periaatteesta) seuraa tappioriski hankkeen epäonnistuessa, vaikka riskin suuruutta ei ole kerrottu.

Kysymyksessä ei voi olla valmistelua koskeva päätös, vaan sitova konserniohjauspäätös Turku Energia Oy:lle. Ajatus siitä, että sataprosenttisen omistajan antama lupa tai konserniohje ei ole konserniyhtiötä tosiasiallisesti sitova päätös, ei vastaa hallinnollisia realiteetteja. Hallinto-oikeuden tulkinta päätöksen valituskelpoisuudesta on virheellinen.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu

1. Korkein hallinto-oikeus on tutkinut valituksen ja hylkää sen. Hallinto-oikeuden päätöstä ei muuteta.

2. Lausuminen Turun kaupunginvaltuuston 28.10.2013 (§ 189) päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä koskevasta vaatimuksesta raukeaa.

Perustelut

1. Hallinto-oikeuden on ratkaisustaan ilmenevien perustelujen ja siinä mainittujen lainkohtien nojalla tullut jättää valitus tutkimatta. Tämän vuoksi hallinto-oikeuden päätöksen muuttamiseen ei ole perusteita.

2. Asian tultua tällä päätöksellä ratkaistuksi ei täytäntöönpanon kieltämistä koskevasta vaatimuksesta ole tarpeen lausua.

Asian ovat ratkaisseet hallintoneuvokset Anne E. Niemi, Eija Siitari, Alice Guimaraes-Purokoski, Tuomas Lehtonen ja Outi Suviranta. Asian esittelijä Riitta Kreula.