Muutoksenhakuasian käsittely

Käsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa on pääsääntöisesti kirjallista.

Esivalmistelu

Esivalmistelusta vastaa korkeakoulututkinnon suorittanut notaari, joka tarvittaessa pyytää muutoksenhakijaa täydentämään hakemustaan. Notaari hankkii selvityksiä, lisäperusteluja ja täsmennyksiä asianosaiselta ja päätöksen tehneeltä viranomaiselta siinä laajuudessa kuin käsittelyn tasapuolisuus, oikeudenmukaisuus ja asian laatu vaativat.

Asianosainen saa antaa selvityksensä vaatimuksiin, jotka voivat vaikuttaa asian ratkaisuun. Asianosaista ei kuulla, jos vaatimus jätetään tutkimatta, hylätään heti tai jos kuuleminen on muusta syystä tarpeetonta.

Selvityksen antamisen ja valituksen täydentämisen määräaika on yleensä enintään 30 päivää. Pidennystä voi hakea perustellusta syystä.

Korkein hallinto-oikeus voi järjestää suullisen käsittelyn tai tehdä katselmuksen paikan päällä havainnoidakseen oikeudenkäynnin kohdetta. Jos valituslupaa ei myönnetä, suullista käsittelyä koskevan pyynnön hylkäämisestä ei ilmoiteta erikseen. Muussa tapauksessa korkein hallinto-oikeus ilmoittaa suullisen käsittelyn järjestämisestä tai sen järjestämättä jättämisestä.

Euroopan unionin tuomioistuimelta (EUT) voidaan pyytää ennakkoratkaisua tulkintakysymykseen, joka liittyy unionin oikeuden tulkintaan tai säädösten pätevyyteen.

Päätösesitys ja asian ratkaiseminen oikeuden istunnossa

Aineiston kokoamisesta ja muusta valmistelusta sekä asian esittelystä vastaa oikeustieteellisen tutkinnon suorittanut ja tuomarinvakuutuksen antanut esittelijä.

Asia ratkaistaan aina oikeuden istunnossa.

Valitusluvasta voidaan päättää ratkaisukokoonpanossa, jossa on kolme tuomaria ja esittelijä. Joissain asioissa tätä pienempi kokoonpano on mahdollinen. Asia, jossa valituslupa myönnetään, ratkaistaan viiden tuomarin kokoonpanossa.

Tietyissä ympäristö- ja vesiasioissa tuomareiden lisäksi istuntoon osallistuu kaksi ympäristöasiantuntijaneuvosta ja patenttiasioissa kaksi yli-insinöörineuvosta. Periaatteellisesti merkittävä asia voidaan ratkaista vähintään seitsemän tuomarin kokoonpanossa tai poikkeuksellisesti kaikista tuomareista koostuvassa täysistunnossa eli plenumissa.

Täytäntöönpanokielto

Täytäntöönpano voidaan hakemuksesta kieltää erillisellä päätöksellä ennen pääasian ratkaisemista. Mikäli asiassa ei myönnetä valituslupaa, täytäntöönpanosta ei välttämättä anneta erillistä päätöstä.

Käsittelyn aikataulu

Asiat, joissa ei myönnetä valituslupaa, käsitellään keskimäärin alle 6 kuukaudessa. Asioissa, joissa valituslupa myönnetään, käsittelyaika on keskimäärin noin vuoden. Lain mukaan tietyt asiat on käsiteltävä kiireellisenä. Asioiden luonteen ja kiireellisyyden vuoksi ratkaisuajoissa voi olla huomattavaa vaihtelua.

Julkaistu 28.5.2020