8.11.2016/4636

Ulkomaalaisasia – Kansainvälinen suojelu – Etiopia – Oromo – Uusi maatieto – Uusi selvitys

Antopäivä: 8.11.2016
Taltionumero: 4636
Diaarinumero: 2973/4/16
ECLI-tunniste: ECLI:FI:KHO:2016:T4636

A oli kotoisin Etiopiasta Oromian osavaltiosta, ja hän oli etniseltä taustaltaan oromo. Hän oli toiminut kotimaassaan opettajana. Hän oli kertonut turvapaikkapuhuttelussaan, että hänet oli vangittu vuonna 2004, kun hän oli osallistunut mielenosoituksen järjestämiseen, ja vankeudessa hänet oli pahoinpidelty ja häntä oli yritetty pakottaa kertomaan olevansa Oromia Liberation Front (OLF) -liikkeen jäsen. Myöhemmin A oli pyydetty kahdesti kuulusteluihin johtuen epäilystä OLF-ryhmään kuulumisesta. Vuoden 2014 tammikuussa valittajan opiskellessa yliopistossa hän oli osallistunut mielenosoitukseen Etiopian hallituksen Master Plan -suunnitelmaa vastaan. Hän oli tullut Suomeen opiskelemaan elokuussa 2014 ja hakenut turvapaikkaa maaliskuussa 2015. A oli kertonut hallinto-oikeudelle, että poliisi oli hänen Etiopian-matkansa aikana joulukuussa 2014 kuulustellut häntä osallistumisesta tammikuussa 2014 järjestettyyn mielenosoitukseen ja käyttänyt tuolloin häntä kohtaan väkivaltaa. A oli kertonut korkeimmalle hallinto-oikeudelle, että hän oli syyskuussa 2016 osallistunut Suomessa marssille, jossa osoitettiin mieltä Etiopian hallituksen toimia vastaan ja että hänen kuvansa on julkaistu tapahtumaa koskevassa uutisessa.

Asiassa oli otettava huomioon Maahanmuuttoviraston lausunnosta ilmenevä Etiopian oromoja koskeva tuore maatieto, jonka mukaan Etiopian viranomaiset olivat syyllistyneet vakaviin oikeudenloukkauksiin oromoja kohtaan marraskuun 2015 jälkeen, viranomaisväkivallan seurauksena oli kuollut satoja ihmisiä ja viranomaisten kovat otteet olivat jatkuneet alkusyksystä 2016. Lisäksi oli otettava huomioon A:n hallinto-oikeudelle esittämä kertomus Etiopiassa tehdystä poliisin kuulustelusta ja poliisin häntä kohtaan tuolloin käyttämästä väkivallasta sekä hänen korkeimmalle hallinto-oikeudelle esittämänsä selvitys siitä, että hän oli osallistunut Suomessa järjestettyyn Etiopian hallituksen vastaiseen mielenilmaukseen ja hänen kuvansa oli julkaistu sitä koskevassa uutisessa. Nämä selvitykset eivät olleet olleet Maahanmuuttoviraston tiedossa sen tehdessä päätöstään A:n kansainvälistä suojelua ja oleskelulupaa koskevasta hakemuksesta sekä A:n käännyttämisestä.

Maahanmuuttoviraston lausunnossaan esittämän pyynnön mukaisesti hallinto-oikeuden päätös, jolla A:n valitus oli hylätty, sekä Maahanmuuttoviraston päätös kumottiin ja asia palautettiin Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi.

Asian ovat ratkaisseet presidentti Pekka Vihervuori sekä hallintoneuvokset Sakari Vanhala, Janne Aer, Mikko Puumalainen ja Tuomas Kuokkanen. Asian esittelijä Katja Tertsonen.

 
Julkaistu 8.11.2016